Tips voor stagiaires

Lees verder

1. Zorg voor een passende stageplaats

De eerste stap lijkt logisch, dat is het zoeken naar een passende stageplaats. Bedenk van tevoren goed wat voor soort bedrijf bij jou past. Kun je jouw doelen bereiken bij dit bedrijf en wat zullen je werkzaamheden zijn tijdens de stage? En wat verwacht de organisatie van jou?

2. Bouw een relatie op met je stagebegeleider

Binnen een bedrijf krijg je te maken met iemand die je gaat begeleiden tijdens je stage. Hem kun en moet je alles vragen.
Probeer een goede relatie met je begeleider op te bouwen, want hij zal je ook beoordelen op je functioneren.

3. Gebruik de eerste tijd voor jezelf

Gebruik de eerste weken om af te tasten binnen het bedrijf. Wie werken er, wat doet iedereen. Maakt contact met de mensen. Deze tijd kun je gebruiken om precies te bepalen wat je gaat doen. De praktijk is opeens heel anders dan in de boeken en op school. Je zult fouten gaan maken, dat is niet erg, maar zorg dat je ze ook zelf oplost. Laat zien dat je goed je best doet, ga niet doen alsof je alles beter weet, maar wordt ook niet onzichtbaar.

4. Zorg voor draagvlak

Als je dan echt gaat starten met je onderzoek, zorg dat de afspraken daarover duidelijk zijn. Wat wordt er van je verwacht? Is alles besproken met je stagebegeleider en is je stagedocent ook op de hoogte?
Zorg dat iedereen op één lijn zit. Zo niet, laat ze dan onderling contact met elkaar opnemen.

5. Geef niet te snel kritiek

Onthoud altijd dat je een stagiaire bent. Als je het oneens bent met de organisatie van je stagebedrijf, kun je het beter voor je houden. Als je echt iets wil leren, moet je vooral vragen en luisteren.

6. Tussentijds bijpraten

Met je stagedocent staan vaak tussentijdse gesprekken gepland, maar zorg dat je ook regelmatig met je stagebegeleider om tafel zit. Maak dan zelf een agenda met bespreekpunten, over je voortgang/onderzoek, belemmeringen, vervolgstappen, je functioneren en plan direct een vervolgafspraak.

7. Laat je stageverslag nakijken

Aan het eind van je stage schrijf je een stageverslag. Bespreek deze met je stagebegeleider en docent en rond het daarna af. Het tussentijdse overleg heeft je als het goed is geholpen door nu een verslag in te leveren waar iedereen achter staat.

8. Neem goed afscheid

Neem op een leuke manier afscheid van je stageadres. Trakteer bijvoorbeeld op taart en schenk wat extra aandacht aan je stagebegeleider. Je weet nooit waar ’t goed voor is in de toekomst. Een goede referentie kan van pas komen bij je toekomstige sollicitaties. Je laatste indruk blijft het meeste hangen.